Nawigacja
Zegar
Losowe zdjcie
Kalendarz
Po | Wt | r | Cz | Pi | So | Ni |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Brak wydarze.
Logowanie
Nowe kierunki kształcenia od 2016r
TECHNIKUM
TECHNIK CHŁODNICTWA I KLIMATYZACJI
Jest to nowy zawód wprowadzony do klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego w sierpniu 2014 roku. Z badań rynku pracy wynika, że istnieje duże zapotrzebowanie na specjalistów branży chłodnictwa i klimatyzacji. Niestety brakuje fachowców z odpowiednim wykształceniem. Inne pokrewne zawody, z punktu widzenia pracodawców, nie zapewniają wystarczającej wiedzy i umiejętności.
Uczeń nabędzie w procesie kształcenia takie umiejętności jak:
- montowanie urządzeń i instalacji chłodniczych
- eksploatacja i konserwacja urządzeń i instalacji chłodniczych
- naprawa urządzeń i instalacji chłodniczych
- montowanie urządzeń i instalacji klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła
- eksploatacja i konserwacja urządzeń i instalacji klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła
- naprawa urządzeń i instalacji klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła
Absolwent może podjąć dalszą naukę na uczelni wyższej, może prowadzić własną działalność gospodarczą lub pracować: w zakładach prowadzących usługi w zakresie projektowania, serwisu, konserwacji, napraw urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych oraz pomp ciepła
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Gastronomia jest branżą usługową. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych, zarówno dotyczących planowania produkcji jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom. Rynek usług gastronomicznych rozwija się stale, ponieważ w Polsce w dalszym ciągu ilość zakładów jest dużo niższa, niż w społeczeństwie zachodnim. Dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwent Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Absolwent tego kierunku znajdzie pracę gdyż rynek usług gastronomicznych rozwija się stale. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć. Ciągle dostępne są oferty pracy w środowisku lokalnym i w kraju. W przyszłości powstające ośrodki sanatoryjne, rehabilitacyjne i SPA w Kazimierzy Wielkiej stworzą perspektywę zatrudnienia osób z takim wykształceniem. Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę.
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
Absolwenci szkół kształcących się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki będą przygotowani m.in.
- do kompleksowego posługiwania się nowoczesnym sprzętem rolniczym,
- oceniania stanu technicznego, konserwacji i naprawy maszyn i urządzeń rolniczych,
- obsługiwania urządzeń systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej stosowanej w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych, a co za tym idzie będą posiadać wiedzę i umiejętności wymagane na współczesnym rynku pracy.
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki może podjąć pracę w zakładach usługowo-naprawczych jako specjalista do spraw naprawy pojazdów i maszyn rolniczych, elektrotechnik i diagnosta pojazdów, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji sprzętu rolniczego.
W zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki kształcenie obejmuje naukę jazdy samochodem i ciągnikiem.
W związku z tym uczniowie bezpłatnie zdobywają uprawnienia w zakresie kat. B i T.
Ukończenie szkoły daje absolwentom uprawnienia rolnicze i możliwość korzystania z programu „Młody Rolnik”.
W ogólnopolskim Rankingu Egzaminów Zawodowych 2016 dla zawodu Technik Mechanizacji Rolnictwa zorganizowanym przez czasopism Perspektywy, nasza szkoła tj. Zespół Szkół Zawodowych w Skalbmierzu, uplasował się w czołówce 30 najlepszych szkół w Polsce, zajmując 18, a właściwie 14, ex aquo z 4 innymi z wynikiem 90,91% zdawalności.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
KIEROWCA MECHANIK – NOWY ZAWÓD OD 2016 ROKU
Otwarcie kierunku w Zasadniczej Szkole Zawodowej – kierowca mechanik, jak podaje MEN, wynika z obserwowanego deficytu kadr Z wykształceniem zasadniczym zawodowym, które mogłoby zasilać rynek pracy w branży transportowej, tj. zapełnić lukę w wykonywaniu usług, związanych z przewozem rzeczy i osób. Zna podstawowe zależności w zawodzie, a w szerszym zakresie elementarne uwarunkowania prowadzonej działalności związanej z transportem samochodowym i mechaniką samochodową.
Absolwent tej szkoły znajdzie pracę w przyszłości, jako wykwalifikowana kadra przedsiębiorstw transportowych, będą mogły znaleźć zatrudnienie na rynku pracy, na którym istnieje stałe zapotrzebowanie na pracowników posiadających uprawnienia kierowcy samochodu.
MECHANIK MOTOCYKLOWY – NOWY ZAWÓD OD 2015 ROKU
W toku 3-letniej nauki uczeń zdobywa wykształcenie ogólne i zawodowe, po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zakresie diagnozowania i naprawy motocykli, uzyskuje tytuł zawodowy: mechanika motocyklowego.
Absolwent szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie mechanik motocyklowy, jest przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- diagnostyki podzespołów i zespołów motocykli
- napraw motocykli
- obsługi użytkowania motocykli
Szkolenie mechanika motocyklowego obejmuje zajęcia edukacyjne o charakterze teoretycznym i praktycznym związane z diagnostyką, naprawą, obsługą serwisową i użytkowaniem motocykli.
Możliwość zatrudnienia
Mechanik motocyklowy może pracować w fabrykach i montowniach motocykli. Może również pracować w serwisach technicznych obsługi motocykli i skuterów, zakładach usługowo-naprawczych itp. Może też prowadzić własny warsztat naprawy, regulacji i wyceny używanych motocykli.