8 listopada -Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Dodane przez admin dnia Listopada 13 2017 21:02:29

W dniu 8 listopada obchodzony byÅ‚ Europejski DzieÅ„ Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Nasza szkoÅ‚a także zaangażowaÅ‚a siÄ™ w obchody tego Å›wiÄ™ta. 7 listopada wraz z uczniami klasy I i II Technikum żywienia i usÅ‚ug gastronomicznych odwiedziliÅ›my Publiczne Gimnazjum SamorzÄ…dowe im. Noblistów Polskich w Kazimierzy Wielkiej.  Celem wizyty byÅ‚o propagowanie wÅ‚aÅ›ciwych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach zÅ‚ej diety.

 WiÄ™cej zdjęć w galerii


Tre¶æ rozszerzona

W dniu 8 listopada obchodzony byÅ‚ Europejski DzieÅ„ Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Nasza szkoÅ‚a także zaangażowaÅ‚a siÄ™ w obchody tego Å›wiÄ™ta. 7 listopada wraz z uczniami klasy I i II Technikum żywienia i usÅ‚ug gastronomicznych odwiedziliÅ›my Publiczne Gimnazjum SamorzÄ…dowe im. Noblistów Polskich w Kazimierzy Wielkiej.  Celem wizyty byÅ‚o propagowanie wÅ‚aÅ›ciwych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach zÅ‚ej diety.

Uczniowie ZespoÅ‚u SzkóÅ‚ Zawodowych w Skalbmierzu przygotowali dla gimnazjalistów prezentacjÄ™ dotyczÄ…cÄ… zasad prawidÅ‚owego żywienia, a także wykonali plakat przedstawiajÄ…cy aktualnÄ… PiramidÄ™ Zdrowego Å»ywienia i AktywnoÅ›ci Fizycznej Dzieci i MÅ‚odzieży oraz wyjaÅ›nili, jak należy z niej korzystać. Uczniowie Marcin, Karolina, Paulina i  Ilona starali siÄ™ przekazać mÅ‚odszym kolegom, że wÅ‚aÅ›ciwy sposób żywienia jest jednym z czynników wpÅ‚ywajÄ…cych na prawidÅ‚owy rozwój i funkcjonowanie organizmu. W okresie dorastania dochodzi również do uksztaÅ‚towania siÄ™ nawyków żywieniowych, które przekÅ‚adajÄ… siÄ™ na sposób żywienia w dorosÅ‚ym życiu. ZostaÅ‚a również pokreÅ›lona rola aktywnoÅ›ci fizycznej, która wpÅ‚ywa na sprawność fizycznÄ… i intelektualnÄ… mÅ‚odego organizmu.

Podczas spotkania z gimnazjalistami nasi uczniowie omówili rolÄ™ warzyw i owoców w codziennej diecie oraz zaznaczyli, że czÄ™sto spożywamy ich zdecydowanie za maÅ‚o. Z tego wzglÄ™du tak ważne jest przypominanie o ich dużym znaczeniu dla organizmu, jako produktów bÄ™dÄ…cych źródÅ‚em witamin, skÅ‚adników mineralnych oraz bÅ‚onnika. MÅ‚odzież czÄ™sto rezygnuje ze spożywania warzyw i owoców na rzecz sÅ‚odyczy, sÅ‚onych przekÄ…sek i produktów typu fast food, które dostarczajÄ… gÅ‚ównie cukru i tÅ‚uszczu, a dodatkowo przyczyniajÄ… siÄ™ do rozwoju otyÅ‚oÅ›ci. Aby zachÄ™cić swoich mÅ‚odszych kolegów do czÄ™stszego siÄ™gania po warzywa i owoce, mÅ‚odzież pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych p. Patrycji GorgoÅ„ przygotowaÅ‚a również zdrowe smakoÅ‚yki z popularnych warzyw i owoców jako alternatywÄ™ dla niezdrowych przekÄ…sek. ByÅ‚y to pieczone frytki z ziemniaka, marchewki i buraka, suszone jabÅ‚ka, zupa krem z selera, soki z marchwi i jabÅ‚ka, chipsy z buraka oraz ciasto marchewkowe.

Uczniowie technikum zorganizowali też krótkie konkursy dla mÅ‚odszych kolegów pozwalajÄ…ce sprawdzić ich umiejÄ™tnoÅ›ci praktyczne. Do zadaÅ„ gimnazjalistów należaÅ‚o: obieranie owoców i warzyw na czas, przygotowanie surówki oraz rozpoznawanie owoców i warzyw z wyÅ‚Ä…czeniem zmysÅ‚u wzroku.

Podczas degustacji uczniowie klas gimnazjalnych z zaciekawieniem sięgali po zdrowe przekąski. Wszystkie smakołyki zostały zjedzone, co na pewno wyjdzie im na zdrowie.

 

 WiÄ™cej zdjęć w galerii