Zegar

Losowe zdjęcie

Kalendarz

<< Czerwiec 2019 >>
Po Wt śr Cz Pi So Ni
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Brak wydarzeń.

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

8 listopada -Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada -Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

W dniu 8 listopada obchodzony był Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Nasza szkoła także zaangażowała się w obchody tego święta. 7 listopada wraz z uczniami klasy I i II Technikum żywienia i usług gastronomicznych odwiedziliśmy Publiczne Gimnazjum Samorządowe im. Noblistów Polskich w Kazimierzy Wielkiej.  Celem wizyty było propagowanie właściwych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Skalbmierzu przygotowali dla gimnazjalistów prezentację dotyczącą zasad prawidłowego żywienia, a także wykonali plakat przedstawiający aktualną Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży oraz wyjaśnili, jak należy z niej korzystać. Uczniowie Marcin, Karolina, Paulina i  Ilona starali się przekazać młodszym kolegom, że właściwy sposób żywienia jest jednym z czynników wpływających na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. W okresie dorastania dochodzi również do ukształtowania się nawyków żywieniowych, które przekładają się na sposób żywienia w dorosłym życiu. Została również pokreślona rola aktywności fizycznej, która wpływa na sprawność fizyczną i intelektualną młodego organizmu.

Podczas spotkania z gimnazjalistami nasi uczniowie omówili rolę warzyw i owoców w codziennej diecie oraz zaznaczyli, że często spożywamy ich zdecydowanie za mało. Z tego względu tak ważne jest przypominanie o ich dużym znaczeniu dla organizmu, jako produktów będących źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Młodzież często rezygnuje ze spożywania warzyw i owoców na rzecz słodyczy, słonych przekąsek i produktów typu fast food, które dostarczają głównie cukru i tłuszczu, a dodatkowo przyczyniają się do rozwoju otyłości. Aby zachęcić swoich młodszych kolegów do częstszego sięgania po warzywa i owoce, młodzież pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych p. Patrycji Gorgoń przygotowała również zdrowe smakołyki z popularnych warzyw i owoców jako alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Były to pieczone frytki z ziemniaka, marchewki i buraka, suszone jabłka, zupa krem z selera, soki z marchwi i jabłka, chipsy z buraka oraz ciasto marchewkowe.

Uczniowie technikum zorganizowali też krótkie konkursy dla młodszych kolegów pozwalające sprawdzić ich umiejętności praktyczne. Do zadań gimnazjalistów należało: obieranie owoców i warzyw na czas, przygotowanie surówki oraz rozpoznawanie owoców i warzyw z wyłączeniem zmysłu wzroku.

Podczas degustacji uczniowie klas gimnazjalnych z zaciekawieniem sięgali po zdrowe przekąski. Wszystkie smakołyki zostały zjedzone, co na pewno wyjdzie im na zdrowie.

 

 Więcej zdjęć w galerii

 

Wygenerowano w sekund: 0.05
8,071,396 unikalne wizyty