Nawigacja
Zegar
Losowe zdjêcie
Kalendarz
Po | Wt | ¶r | Cz | Pi | So | Ni |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Brak wydarzeñ.
Logowanie
Udział w akcji ,,Żyj zdrowo" w Zespole Placówek Oświatowych w Skalbmierzu
W dniu 24 października 2017 uczniowie II klasy technikum żywienia i usÅ‚ug gastronomicznych wziÄ™li udziaÅ‚ w akcji ,, Å»yj zdrowo” zorganizowanej przez Szkolne KoÅ‚o PCK do którego należą uczniowie SzkoÅ‚y Podstawowej oraz Gimnazjum wraz z opiekunami przy wspóÅ‚pracy Rady Rodziców, która odbyÅ‚a siÄ™ w Zespole Placówek OÅ›wiatowych w Skalbmierzu. Organizatorzy przygotowali suto zastawione stoÅ‚y z pysznymi owocami wszelkiego gatunku. Natomiast nasze dziewczÄ™ta Kamila Koczur i Milena KwiecieÅ„ przygotowaÅ‚y i przedstawiÅ‚y prezentacjÄ™ dotyczÄ…cÄ… zasad prawidÅ‚owego żywienia. StaraÅ‚y siÄ™ podkreÅ›lić rolÄ™ warzyw i owoców w codziennej diecie. OmówiÅ‚y też najczęściej popeÅ‚niane bÅ‚Ä™dy żywieniowe oraz konsekwencje niewÅ‚aÅ›ciwego sposobu żywienia. Emilia KwiecieÅ„ zaprezentowaÅ‚a nowÄ… piramidÄ™ żywienia dla dzieci i mÅ‚odzieży w wieku szkolnym, a Kamila Fryt i Karolina Kawka przeprowadziÅ‚y ciekawe konkursy dla uczniów klas podstawowych i gimnazjalnych.
Aby zachÄ™cić swoich mÅ‚odszych kolegów do czÄ™stszego siÄ™gania po warzywa, mÅ‚odzież pod okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych p. Patrycji GorgoÅ„ przygotowaÅ‚a również zdrowe smakoÅ‚yki z popularnych warzyw. ByÅ‚y to pieczone frytki z ziemniaka, marchewki i buraka, surówka warzywna, zupa krem z selera, sok z marchewkowo-jabÅ‚kowy, talerze warzywnych przekÄ…sek z sosami oraz chipsy z buraka.
Podczas degustacji uczniowie klas podstawowych i gimnazjalnych z zaciekawieniem sięgali po zdrowe przekąski. Wszystkie smakołyki zostały zjedzone, co na pewno wyjdzie im na zdrowie.